Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Hukuk Sınavı soruları HuKuk Deneme sınav soruLarı - Hukuka Giriş Dersi Test Soruları - Hukuka Giriş Soru ve Cevapları - Aöf adalet Bölümü Dersleri -
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 18      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Hukuk Sınavı soruları HuKuk Deneme sınav soruLarı - Hukuka Giriş Dersi Test Soruları - Hukuka Giriş Soru ve Cevapları - Aöf adalet Bölümü Dersleri - Hukuk Sınavı soruLarı

    Sponsorlu Bağlantılar




    Hukuk Sınavı soruları

    HuKuk Deneme sınav soruLarı - Hukuka Giriş Dersi Test Soruları - Hukuka Giriş Soru ve Cevapları - Aöf adalet Bölümü Dersleri - Hukuk Sınavı soruLarı


    1.Sosyal hayatı düzenleyen maddi yaptırımlı kurallar bütünü nedir?
    A)Din kuralları B)Ahlak kuralları C)Hukuk kuralları D)Görgü kuralları E)Hayat şartları

    2.Aşağıdakilerden hangisi hukukun gerekliliğinin nedenlerinden biri değildir?
    A)Hukuk, sosyal hayatın barış, huzur ve güvenlik içinde devamı için gereklidir
    B.Hukuk sosyal ilişkilerin düzenli biçimde gelişebilmesi için gereklidir
    C)Hukuk toplum hayatında anarşinin doğmaması için gereklidir
    D)Fiziksel ve ekonomik bakımından güçsüz durumda olanların ezilmemesi ve sömürülmemesi için gereklidir
    E)Hukuk, ekonominin düzelmesi için gereklidir

    3.Aşağıdakilerden hangisi hukuk tanımının temel unsurlarından biridir?
    A)Manevi yaptırım
    B)Maddi yaptırım
    C)Acımak
    D)İyilik etmek
    E)Anarşi

    4.Aşağıdakilerden hangisi, hukukun gerekliliğine ilişkin örnektir?
    A)Ali’nin Osman’dan yardım istemesi
    B)Ali’nin boğulmakta olan Osman’ı kurtarması
    C)Ali’nin Osman’a yalan söylemesi
    D)Ali’nin zor durumdaki Osman’a para vermesi
    E)Ali’nin Osman’ı öldürmesi

    5.Aşağıdakilerden hangisinin yaptırımı (müeyyidesi) manevi değildir?
    A)Hukuk kurallarının
    B)Din kurallarının
    C)Görgü kurallarının
    D)Ahlak kurallarının
    E)İktisadi kuralların

    6.Aşağıdakilerden hangisi sosyal hayatı düzenleyen kurallardan değildir?
    A)Din kuralları
    B)Ahlak kuralları
    C)Hukuk kuralları
    D)Görgü kuralları
    E)İktisadi kurallar

    7.Sosyal hayatın düzenlenmesi ve toplumsal yaşamın bir düzen ve güven havası içinde akıp gidebilmesinin temin edilmesi hukukun hangi niteliğinin bir sonucudur?
    A)Somutluluğunun
    B)Gerekliliğinin
    C)Adil olmasının
    D)Farklılığının
    E)Eşitliğinin

    8.Sosyal hayatta iyilik ve kötülük hakkında oluşan değer yargılarına göre, yapılmaması gereken davranışlara ilişkin kurallar bütününe ne ad verilir?
    A)Tabiat kuralları
    B)Din kuralları
    C)Ahlak kuralları
    D)Görgü kuralları
    E)Hukuk kuralları

    9.Orkun, mahkemeye giderek, dava konusu olayı görmedi halde Yasin aleyhine tanıklık edip mahkum olmamasına sebep olur.Orkun’un bu davranışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A.Orkun’un davranışı, sadece ahlak kurallarına aykırılık oluşturur
    B)Orkun’un davranışı , sadece hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
    C)Orhun’un davranışı, hiçbir sosyal hayat kurala aykırılık oluşturmaz
    D)Orkun’un davranışı, hem ahlak hem de hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
    E)Orkun’un davranışı, sadece din kurallarına aykırılık oluşturur

    10.Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranması gerektiğini belirten ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Subjektif ahlak kuralları
    B)Objektif ahlak kuralları
    C)Yaratıcı ahlak kuralları
    D)Açıklayıcı ahlak kuralları
    E)Bildirici ahlak kuralları

    11.Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerindeki davranış biçimlerini belirleyen ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Subjektif ahlak kuralları
    B)Objektif ahlak kuralları
    C)Yaratıcı ahlak kuralları
    D)Açıklayıcı ahlak kuralları
    E)İktisadi ahlak kuralları

    12.Murat Açıköğretim Dersanesi öğrencisi Orkun, metroda oturmakta iken, bir durakta metroya binen yaşlı bayan gördüğü halde uyuma numarası yaptığı gibi, kendisini uyaran Serdar’a da saygısızca davranarak ‘’sana ne’’ diyerek terslemiştir.
    Bu olayda Orkun’un davranışı, hangi sosyal hayat kurallarına aykırılık oluşturmaz?
    A)Görgü kurallarına
    B)Ahlak kurallarına
    C)Din kurallarına
    D)Hukuk kurallarına
    E)Din ve Ahlak kurallarına

    13.Ahlak kurallarına uymayanların karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Cezaya çarptırılma
    B)Ayıplanma
    C)Vefasız olarak değerlendirilme
    D)Günahkar sayılma
    E)Ölümden sonraki cezaya çarptırılma

    14.Nafaka yükümü hangi kanunda düzenlenmiştir?
    A)TTK
    B)Borçlar kanunu
    C)Medeni kanun
    D)Ceza kanunu
    E)Anayasa

    15.Medeni kanuna göre bir kimsenin yoksulluğa düşmüş olan yakınlarına yardım etmekle yükümlü olmasına ne ad verilir?
    A)Ahde vefa ilkesi
    B)Dürüstlük kuralı
    C)Nafaka yükümü
    D)Sosyal ilişkiler
    E)Sadakat ilkesi

    16.Sosyal hayatı düzenleyen kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkiye ne ad verilir?
    A)Uyarı B)Emir C)İhtar D)Yasak E)Yaptırım

    17.Verilmiş söze sadık kalmayı emreden ahlak kuralı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Genel ahlak kuralı
    B)Dünyevi ahlak kuralı
    C)Objektif ahlak kuralı
    D)Subjektif ahlak kuralı
    E)Nispi ahlak kuralı

    18.Bir düğüne hediye götürmeyi gerektiren kural hangisidir?
    A)Din kuralı B)Hukuk kuralı C)Görgü kuralı D)Ahlak kuralı E)Ekonomi kuralı

    19.Din kurallarının koyduğu emir ve yasaklara aykırı biçimde davranan kimselerin karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Günahkar sayılma
    B)Lanetlenme
    C)Ayıplanma
    D)Küçük görülme
    E)Hapsedilme

    20.Hukuk kuralları ile diğer sosyal kurallar arasında birtakım ilişkiler ve benzerlikler vardır.Bunların en yoğun olduğu alan ahlak kurallarıdır.
    Türk Ceza Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi ahlak kurallarının hukuk kuralı haline dönüşmesine bir örnek teşkil etmez?
    A)Irza geçme
    B)Hırsızlık
    C)Adam öldürme
    D)Dolandırıcılık
    E)Konkordato

    21.Medeni Kanunda yer alan yoksul yakınlarına yardım etmeyi öngören hüküm sosyal düzen kuralları arasında hangi etkileşimi ifade eder?
    A)Ahlak kurallarının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
    B)Görgü kuralının din kuralı haline gelmiş şekli
    C)Görgü kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
    D)Hukuk kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir
    E)Din kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şekli

    22.Hukuk kurallarını sosyal hayatı düzenleyen diğer kurallardan ayıran aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Maddi yaptırım
    B)Manevi yaptırım
    C)Olumluluk
    D)Subjektiflik
    E)Olumsuzluk

    23.Aşağıdakilerden hangisi subjektif ahlak kurallarındandır?
    A)Verilmiş söze sadık kalmak
    B)Bir başkasının malına göz dikmemek
    C)Yoksul bir kişiye yardım etmek
    D)Başkalarına karşı dürüst davranmak
    E)Kimseye yalan söylememek

    24. ve 25. sorular aşağıdaki bilgilere göre cevaplandırılacaklardır

    Arkadaşı Orkun’un, yanında çalışan bir çocuğu dövdüğünü gören Yasin, olaya müdahale ederek, çocuğu Orkun’un elinden kurtarmış ve daha sonra da Orkun ile olan arkadaşlığına son vermiştir.

    24.Orkun’un bu davranışı tam olarak hangi sosyal kurallara aykırılık oluşturur?
    A)Sadece hukuk kurallarına
    B)Hukuk ve ahlak kurallarına
    C)Hukuk, ahlak ve görgü kurallarına
    D)Sadece din kurallarına
    E)Sadece ahlak kurallarına

    25.Yasin’in davranışı hangi sosyal kuralların sonucudur?
    A)Görgü kuralının
    B)Ahlak kuralının
    C)Din kuralının
    D)Hukuk kuralının
    E)Ekonomik kuralının

    1-C 2-E 3-B 4-E 5-A 6-E 7-B 8-C 9-D 10-A 11-B 12-D 13-B 14-C 15-C 16-E 17-C 18-C 19-A 20-E 21-A 22-A 23-E 24-B 25-B
    Konu nahilsen tarafından (07-03-09 Saat 09:30 ) de değiştirilmiştir..
    nahilsen isimli üye çevrimiçidir (Online) nahilsen isimli üyenin yazdığı bu mesajı değerlendirin. Kötü Mesajı Moderatöre bildir Alıntı ile Cevapla Multi-Quote This Message Bu Mesajın Hızlı Cevabı
    nahilsen
    Üyelere Açık Profil Bilgileri
    nahilsen - Özel Mesaj gönder
    nahilsen - Daha fazla mesajını bul
    nahilsen - Arkadaş Listeme ekle
    Eski 07-03-09, 09:24 #2
    nahilsen
    Onbasi

    Üyelik Tarihi: Mar 2008
    Yaş: 23
    Mesajlar: 50
    Tecrübe Puanı: 74 nahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to beholdnahilsen is a splendid one to behold

    Tanımlı

    ÜNİTE 2 (HUKUK KURALLARININ ÖZELLİĞİ (HUKUKUN YAPTIRIMI) VE
    HUKUKUN SİSTEMİ
    1.Herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme,onun yap dediğini yapmama veya yap dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepkiye ne denir?


    A)Yaptırım (müeyyide)
    B)Cebri icra
    C)İptal
    D)Hükümsüzlük
    E)Ceza

    2.Aşağıdakilerden hangisi, hukuk kurallarının yaptırımı değildir?
    A)İptal
    B)Cebri icra
    C)Tazminat
    D)Hükümsüzlük
    E)Horgörme

    3.Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işleme uygulanacak yaptırıma ne
    ad verilir?
    A)Cebri icra
    B)Butlan
    C)Ceza
    D)İptal
    E)Hükümsüzlük

    4.Hukuk kurallarının suç olarak gösterildiği fiilleri işleyen kimselerin karşılaşacak-
    ları tepkiye ne denir?
    A)Ceza
    B)İptal
    C)Hükümsüzlük
    D)Tazminat
    E)Cebri icra

    5.Aşağıdakilerden hangisi cezanın çeşitlerinden değildir?
    A)Hapis cezası
    B)Adli para cezası
    C)Göz hapsi
    D)Disiplin cezaları
    E)Hukuka aykırı fiil ile verilen zararın karşılanması

    6.Aşağıdakilerden hangisi disiplin cezalarından değildir?
    A)Uyarma
    B)Kınama
    C)Kusur bildirme
    D)Büsbütün işten çıkarma
    E)Cebri icra

    7.Bir kişinin hukuka aykırı fiil ile bir başkasına zarar vermesi halinde karşılaşacağı yaptırım
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A)İptal B)Butlan C)Cebri icra D)Tazminat E)Yokluk

    8.Satıcı satmış olduğu malı zamanında teslim etmediği için, alıcı zarara uğramışsa, satıcıya
    uygulanacak tepki aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Cebri icra
    B)Tazminat
    C)Ceza
    D)İptal
    E)Hükümsüzlük

    9.Borcunu yerine getirmeyen bir kimseyi borcunu yerine getirmeye zorlayan biçimdeki yaptırım aşağıdakileren hangisidir?

    A)İptal
    B)Hükümsüzlük
    C)Tazminat
    D)Ceza
    E)Cebri icra

    10.Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü şekilde yapılmaması veya kanuna aykırı olarak
    Yapılması halinde hukuki sonuç doğurmamasına ne denir?
    A)Hükümsüzlük B)Cebri icra C)İptal D)Ceza E)Tazminat

    11.Aşağıdakilerden hangisi hükümsüzlük türlerinden biri değildir?
    A)İptal
    B)Yokluk
    C)Mutlak butlan
    D)Nisbi butlan
    E)Tek taraflı bağlamazlık

    12)Resmi evlendirme memuru önünde yapılmayan evliliğe aşağıdaki yaptırım türlerin-
    den hangisi uygulanır?
    A)Ceza
    B)Tazminat
    C)Nisbi butlan
    D)Mutlak butlan
    E)Yokluk

    13. 15 yaşındaki ayırt etme gücüne sahip ancak küçük bir kişi ana babasının izni olma-
    dan bir alım-satım sözleşmesi yaparsa, bu işlemin yaptırım türü ne olur?
    A)İptal
    B)Yokluk
    C)Ceza
    D)Hükümsüzlük
    E)Tek taraflı bağlamazlık

    14.Aşağıdakilerden hangisi bir hükümsüzlük türüdür?
    A)Maddi tazminat
    B)Cebri icra
    C)Hapis cezası
    D)Tek taraflı bağlamazlık
    E)Hafif hapis cezası

    15.Bir öğrencinin, hukuka aykırı biçimde sınavlara girmesine engel olunursa, bu öğrenci
    bu işlemi nasıl ortadan kardırabilir?
    A)İptal
    B)Ceza
    C)Yokluk
    D)Cebri icra
    E)Tazminat

    16.Hukukun sisteme bağlanmasında hukuku kaç ana gruba ayırmışlardır?
    A)Üç B)Dört C)İki D)Beş E)Altı

    17.Hukuku, Kamu ve Özel Hukuk olarak ayıran hukukçular aşağıdakiler-
    den hangisidir?
    A)Roma Hukukçuları
    B)Fransız Hukukçuları
    C)Amerikan Hukukçuları
    D)İngiliz Hukukçuları
    E)Alman Hukukçuları

    18.Akıl hastasının yaptığı evlenme mukavelesi yaptırım türerinden hangisinin içine girer?
    A)Yokluk
    B)Nisbi butlan
    C)Mutlak butlan
    D)Tek taraflı bağlamazlık
    E) Hükümsüzlük

    19.Nafaka yükümlüsü mahkemenin emrine uymayarak kararlaştırılmış olan yardımı yap-
    mazsa, karşılaşacağı yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Alaya alınma
    B)Cebri icra
    C)Küçümsenme
    D)Vefasız denmesi
    E)Günahkar sayılma

    20.Boşanma ile velayeti anneye verilen çocuğun baba tarafından teslim edilmemesi
    halinde anne, aşağıdaki yollardan hangisine başvurmak sureti ile hakkını elde edebilir?
    A)Tazminat
    B)Cebri icra
    C)Ceza
    D)Hükümsüzlük
    E)İptal

    21.Kendi arsasına inşaat yapmak isteyen bir kimseye haksız olarak izin vermeyen
    belediyeye karşı uygulanabilecek yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Ceza B)İptal C)Haciz D)Yokluk E)Tazminat

    22.Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılıktan dolayı diğer tarafı zarara uğratan
    kimsenin karşılaşacağı tepki aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Ayıplanma
    B)Cebri icra
    C)Hükümsüzlük
    D)Mutlak butlan
    E)Tazminat

    23.Aşağıdaki durumlardan hangisinde hükümsüzlük söz konusu olur?
    A)Velayeti kendisine verilen çocuğun teslim edilmemesi
    B)Kiracının kira bedelini ödememesi
    C)Satıcının sattığı malı teslim etmemesi
    D)Başkasına ait bir eşyanın gasbedilmesi
    E)Evlenmenin resmi memur önünde yapılmaması

    24.Bir kişi ile diğer kişi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına
    ne ad verilir?
    A)Objektif hukuk
    B)Subjektif hukuk
    C)Sosyal hukuk
    D)Özel hukuk
    E)Kamu hukuku

    25.Aşağıdakilerden hangisi kamu hukuku ilişkisidir?
    A)Belediyenin yeşil alan için bir gerçek kişinin arazisini kamulaştırması
    B)Belediyenin gerçek kişiye ait bir taşınması kiralaması
    C)Devletin kamuya ait bit taşınmazın ihtiyacı için bit tüccardan mal alması
    D)Devletin, çalışanları için bir terziye kıyafet diktirmesi
    E)Kamu kurumunun yemekhane için kasaptan et alması

    26.Devlet bir organın, o devletin vatandaşı olan Filiz’in evine yol geçirmek için el
    koyması (istimlak) hangi hukuk kuralı ilen düzenlenir?
    A)Özel hukuk
    B)Genel hukuk
    C)Kamu hukuku
    D)Medeni hukuk
    E)Devletler hukuku

    27.Yokluk yaptırım türlerinden hangisinin bir türüdür?
    A)Ceza
    B)İptal
    C)Tazminat
    D)Hükümsüzlük
    E)Cebri icra

    28.Aşağıdaki ilişkilerden hangisi kamu hukuku (amme hukuku) alanına girer?
    A)Kamu kuruluşlarının personeline ikramiye olarak dağıtmak için bir gerçek
    kişi tacirden çakmak satın alması
    B)Kamu kuruluşlarının personeli için bir terziye tek tip elbise diktirmesi
    C)Kamu kuruluşlarının yemek ihtiyaçları için ekmek almak
    D)Kamu kuruluşlarının yer ihtiyacı için bir şahıstan apartman kiralaması
    E)Kamu kuruluşlarının, kamu yararı (amme menfaati) amacıyla bir
    şahsın evini bedelini ödeyerek alması

    29.’’Hukuk Sistemi’’ ne neden ihtiyaç duyulmuştur?
    A)Mahiyetleri ve özellikleri aynı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tutmak için
    B)Mahiyetleri ve özellikleri ayrı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tabi tutmak
    için
    C)Kanun koyucu rahat çalışsın diye
    D)Yukarıdakilerin hepsi
    E)Her şey bir sistem içinde olduğu için

    30.Kamu hukuku- Özel hukuk ayrımında ileri sürülen modern görüşe göre bu
    ayrımın temeli nedir?
    A)Devletin bir hukuk kişisi olup olmadığı
    B)Devletin hukuku düzenleyip düzenlemediği
    C)Devletin hukuki ilişkiye ne şekilde girdiği ve kamu gücü kullanıp kullanma-
    dığı
    D) Devletin herhangi bir kimse ya da kuruluş ile ilişkisinin tarafı olup olmadığı
    E)Devletin bir hukuki ilişkinin tarafı olup olmadığı

    31.Tazminatla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A)Tazminat yaptırımı sadece haksız fiillere uygulanır
    B)Sözleşmeye aykırılık halinde de uygulanır
    C)Maddi tazminat şeklinde olabilir
    D)Manevi tazminat şeklinde olabilir
    E)Bir yaptırım türüdür

    32.Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A)Özel hukuk kurallarıdır
    B)Eşitler arası ilişkileri düzenler
    C)Taraflarından birinin devlet olduğu ilişkilere de uygulanabilir
    D)Kamu gücünün kullanıldığı ilişkilere dayanır
    E)Gerçek ya da tüzel kişiler arasındaki ilişkilere uygulanır

    33.Belli bir statü içinde bulunan kimseler hizmet ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranışta bulundukları zaman hangi yaptırımla karşılaşırlar?
    A)Tazminat
    B)Disiplin cezaları
    C)İptal
    D)Hükümsüzlük
    E)Cebri icra

    34.Disiplin cezası aşağıdakilerin hangisine verilemez?
    A)Memur
    B)Asker
    C)Öğrenci
    D)Tüccar
    E)Dernek üyesi

    35.Bir kamu kurumu yetkilisi bir memuru haksız surette işten çıkartırsa yaptırımı nedir?
    A)İptal
    B)Hükümsüzlük
    C)Cebri icra
    D)Yokluk
    E)Tazminat

    36.Ali tapuda kayıtlı evini Veli’ye sattığını iddia etmiş, ancak bu işten Ali ile Veli arasın-
    daki adi bir sözleşmeyle yapılmış ise bu işlemin yaptırımı nedir?
    A)Nisbi butlan
    B)Mutlak butlan
    C)Tek taraflı bağlamazlık
    D)Yokluk
    E)İki taraflı bağlamazlık

    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Örgütsel Davranışa Giriş – Test Soruları
  3. İç Girişimcilik – Test Soruları girişimcilik test soruları ve cevapları - girişimcilik str
  4. Edebiyat Soru ve Cevaplar - Edebiyat Dersi Soruları - Edebiyat Sınav Soruları Edebiyat Tar
  5. ingilizce muafiyet sınavı soruları ve cevapları
  6. Çıkmış Polislik Sınavı Soruları Alevforum,Çıkmış Polislik Sınav Soruları İndir
  7. Paylaş Facebook Twitter Google

  8. Misafir Üye





    Sponsorlu Bağlantılar




    Son 36 soruluk testin cevp anahtarını göremedim ! mümkünse görünür bir şekilde paylaşırmısınız ?



  9. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri