Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Ramazan mutfağı çorbalar yemekler tatlılar Mısır Unu Çorbası Mısır Unu Çorbası MALZEMELER: 3 yemek kaşığı mısır unu 1 yemek kaşığı tereyağı 200 gr kıyma 1

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Ramazan mutfağı çorbalar yemekler tatlılar

    Sponsorlu Bağlantılar




    Ramazan mutfağı çorbalar yemekler tatlılar



    Mısır Unu Çorbası





    Mısır Unu Çorbası
    MALZEMELER:
    3 yemek kaşığı mısır unu
    1 yemek kaşığı tereyağı
    200 gr kıyma
    1 yemek kaşığı salça
    5 su bardağı su
    tuz¸karabiber
    YAPILIŞI:
    Tuz eklenmiş suyu bir tencerede kaynatın.Üzerine mısır ununu ekleyin.Koyu bir çorba kıvamına gelene dek karıştırın.
    Diğer yanda tereyağında kıymayı kavurun.Salçayı ekleyin.Bu karışımı çorbaya ekleyin.Sıcak olarak servis yapın.
    NOT:Arzunuza göre salçasız da yapabilirsiniz

    Mahluta Çorbası





    Malzemeler:
    • 2 kuru soğan¸ doğranmış
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1¸75 litre tavuk suyu*
    • 200gr kırmızı mercimek¸ ayıklanmış ve yıkanmış
    • 100gr pirinç¸ ayıklanmış ve yıkanmış
    • karabiber
    • 2 tatlı kaşığı toz kişniş
    • tuz
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 2 limon

    2 tavuk bulyon kullanarak yapılması önerilir¸ dilerseniz kendi yaptığınız tavuk suyunu bir miktar su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz.

    Hazırlanması:

    1. Soğanları yağda kavurun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra ateşin altını açıp sık sık karıştırarak karamelize olmalarını sağlayın. Soğanları kağıt havlu üzerine koyup bir kenara alın.
    2. Suyu kaynatıp içine mercimeği ve pirinçleri atın. Karabiber ve kişnişi ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar -35 veya 45 dakika- pişirin.
    3. Çorbanın tadını kontrol ederek tuzunu ilave edin. (tavuk suyundan dolayı daha az tuz kullanacaksınız)
    4. Koyuluğunu ayarlamak için gerekirse bir miktar daha kaynar su ekleyin.
    5. Kaselere alıp üzerine kimyon serperek soğan ve limon dilimleri eşliğinde servis yapın.



    Yeşil Mercimek Çorbası



    Yeşil Mercimek Çorbası
    Malzemeler

    1 su bardağı mercimek

    1 baş iri kuru soğan

    1 çorba kaşığı domates salçası

    1 çorba kaşığı tepeleme (bitkisel) margarin

    5 adet ince çubuk makarna

    1 çay kaşığı nane

    5 su bardağı su (et suyu da olabilir)


    Hazırlanışı

    Yağı tencereye koyun¸ soğanları ince ince kıyın¸ yağa ilave edin ve pembeleştirin¸ salçayı ilave edin¸ çevirin¸ 5 bardak suyunu da ilave edip kaynatın.

    Ayıplayıp¸ yıkadığınız mercimekleri kaynamakta olan karışıma atın¸ bir taşım kaynayınca altını iyice kısıp pişirin. Yemeği ocaktan indirmeye 10 dakika kala makarnaları 1 cm. uzunluğunda kırıp ilave edin¸ nanesini koyun.

    Çorbanızı ateşten indirdikten yarım saat sonra yemeğe hazırdır.

    Yayla Çorbası



    Yayla Çorbası

    Malzemeler

    7 su bardağı su (bir bardağı et veya tavuk suyu olabilir)

    1 kahve fincanı pirinç

    1 kahve fincanı un

    1 su bardağı yoğurt

    1 yumurta

    1 tatlı kaşığı nane

    1 tatlı kaşığı tuz

    2 çorba kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı

    Suyu tencereye koyun¸ pirinci yıkayın ve suya ilave edin. Bir kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat pişirin.

    Bir kaseye yumurtayı kırın¸ unu¸ yoğurdu¸ tuzu ilave edin ve telle iyice karıştırın. Kaynayan pirinçli suya telle karıştıra karıştıra ilave edin ve on dakika pişirin.

    Bir tavada tereyağını eritin¸ naneyi ilave edin¸ biraz çevirin¸ kaynayan çorbanın üzerine ekleyip servis yapın.

    Et sulu istenirse pişirirken yarı suyuna ekleyebilirsiniz.


    Tavuk Çorbası




    Tavuk Çorbası

    Malzemeler

    3 Su bardağı tavuk suyu
    3 Çorba kaşığı yoğurt
    1 Adet yumurta
    1 Çorba kaşığı un
    1 Parça göğüs eti
    1 Çorba kaşığı margarin
    1 Çorba kaşığı kırmızı biber
    Hazırlanışı

    Bir kapta yoğurt¸ yumurta ve unu karıştırın.
    Tencereye tavuk suyunu dökün ve ocağa koyun.
    Kaynamaya başlamadan hazırladığınız karışımı içine ilave edin.
    Koyulaşmaya başlayınca daha önce küçük parçalara ayırdığınız tavuk etlerini içine atın.
    Kaynayınca ocaktan alıp¸ servis kasesine boşaltın.
    Küçük bir tavada margarini eritip içine kırmızı biberi atın ve kızdırın.
    Sonra çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.




    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Ramazan ayında yapılan tatlılar
  3. Ramazan ayında yapılan yemekler
  4. Pare tatlısı, denenmiş tatlı tarifleri, harika tatlılar, tatlı tarifleri, geleneksel tatlı
  5. Fırın sütlaç, geleneksel tatlılarımız, denenmiş tatlı tarifleri, lezzetli tatlılar, sütlü
  6. Osmanlı Mutfağı Tatlılar Tarifleri
  7. Paylaş Facebook Twitter Google






  8. Sponsorlu Bağlantılar




    Tarhana çorbası




    Tarhana Çorbası
    Malzemeler

    1 Çay kaşığı tuz
    1 Tutam kırmızı biber
    2 Çay kaşığı margarin
    5 Su bardağı ılık su

    Hazırlanışı

    Toz tarhana bir kasede bir bardak ılık suyla ıslatılıp eritilir.
    Diğer tarafa bir tencereye 4 bardak ılık suyla silme bir çay kaşığı tuz konur.
    Orta ateşte kaynamaya bırakılır.
    Su kaynamaya başlayınca kase içinde ezip sulandırılmış tarhana¸karıştırmaya ara vermeksizin sicim gibi ince bir biçimde akıtılarak tencereye dökülür¸karıştıra karıştıra pişirilir.
    10 dakika sonra çorbanız hazırdır.
    Kaselere veya çukur tabaklara boşaltıldıktan sonra içine kırmızıbiber bulunan margarin kızdırılıp çorbanın üstüne dökülerek servis yapılır.

    Şehriye Çorbası






    Malzemeler

    2 domates

    2 sivribiber

    1 çay bardağı şehriye

    1/2 çay bardağı sıvı yağ

    5 su bardağı su (1 bardağı tavuk suyu olabilir)

    1 çay kaşığı karabiber

    3 çay kaşığı tuz

    üç dört dal kıyılmış maydanoz ve çeyrek limon
    Hazırlanışı

    Domateslerin kabuğunu soy ince ince küp şeklinde doğra. Biberlerin çekirdeğini çıkar¸ ince ince kıy. Tencereye sıvı yağı koy¸ domates ve biberi ekleyip iyice sote et. Beş bardak suyu¸ tuz ve karabiberi ilave et¸ kaynat¸ şehriyeleri at. Yarım saat pişir. Servis yaparken ince kıyılmış maydanoz ve limonu ilave et.



    Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası



    Malzemeler

    1 su bardağı kırmızı mercimek

    5 su bardağı su

    1 çorba kaşığı tepeleme un

    1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

    1 çay kaşığı kimyon

    2 dilim bayat ekmek

    1 tatlı kaşığı tuz
    Hazırlanışı

    Mercimekleri ayıklayın ve yıkayın. Beş bardak suyu tencereye dökün ve mercimekleri ilave edin. Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp yarım saat pişirin ve sonra suyuyla beraber süzekten geçirin. Ayrı bir tencereye yağı koyun ve pembeleştirin¸ yavaş yavaş süzdüğünüz sulu mercimeği ekleyin ve pütür pütür olmaması için telle iyice karıştırın. Tuzunu ilave edin¸ eğer koyu olursa biraz su ilave edebilirsiniz. 20 dakika süreyle hafif ateşte pişirin.

    Servis yaparken¸ küp şeklinde doğrayıp kızarttığınız ekmekleri ve kimyonu ekleyin. Limonda sıkabilirsiniz.

    Ezogelin Çorbası




    Malzemeler

    1 Su bardağı kırmızı mercimek
    1 Çorba kaşığı pirinç
    2.5 Su bardağı et suyu
    1 Adet soğan
    2 Çorba kaşığı un
    2 Çorba kaşığı margarin
    2 Tatlı kaşığı nane
    1 Tatlı kaşığı kekik
    Yarım çay kaşığı karabiber
    1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
    Yeterince su
    Tuz
    Hazırlanışı

    Kırmızı mercimekleri ve pirinci ayıklayıp¸ yıkayın.
    Et suyunu kaynatın.
    Mercimekleri¸ pirinci ve ayıklanmış bütün soğanı katıp¸ iyice yumuşayana dek pişirin.
    Dilerseniz blendırdan veya süzgeçten geçirin.
    Bu arada küçük bir tencerede yağı eritin.
    İçine unu ilave edin.
    Unun rengi değişene dek kavurun.
    İçine azar azar ılık su dökün.
    Krema kıvamına geldiğinde mercimeğin içine karıştırarak katın.
    Tuzunu ayarlayıp¸ bir taşım kaynatın.
    Başka bir tavada yağ eritin.
    İçine kırmızı biber¸ nane ve kekiği katıp¸ yağla birlikte kızdırın.
    Çorbanın üzerine gezdirerek döküp¸ servis yapın.



    Domates Çorbası


    Domates Çorbası

    Malzemeler

    5 su bardağı su (bir bardağı et veya tavuk suyu olabilir)

    1 çay bardağı un

    1 çorba kaşığı tepeleme salça

    1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri rendesi













  9. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
  10. Baharatlı Tavuk




    Baharatlı Tavuk

    Malzemeler

    4 adet tavuk göğsü
    1 dal fesleğen
    1 dal adaçayı
    1 çorba kaşığı beyazbiber
    1 çorba kaşığı kırmızıbiber
    1 çorba kaşığı kimyon
    1 tatlı kaşığı kekik
    1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
    Sıvı yağ (kızartmak için]

    Hazırlanışı

    Fesleğen yapraklarını ve adaçayını ince kıyın. Beyazbiber¸ kırmızıbiber¸ kimyon¸ kekik ve pul biberle karıştırın.
    Tavuk göğüslerinin üzerine bıçakla derin kesikler yapın. Üzerlerini yağlayıp baharatlı otlu karışıma bulayın. 15 dakika bekletin. Tavukların iki tarafını kızdırılmış sıvıyağda kızartın.
    Sosu için¸ küp şeklinde doğranmış biberi¸ ince kıyılmış soğanı ve küp şeklinde doğranmış salatalığı bir kaseye koyup karıştırın.
    Avokadoyu soyup¸ çekirdeğini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayın. Kararmaması için üzerlerine limon suyu gezdirip¸ sebze karışımına ekleyin. Sirke¸ şeker ¸ tuz ve karabiberi de ilave edip karıştırın.
    Sosu servis tabağına alın¸ üzerine kızarmış tavukları koyarak servis yapın.

    Ali Nazik




    Malzemeler

    4 Adet Patlıcan
    3 Çorba Kaşığı Margarin
    3 Kahve Fincanı Un
    3 Kahve Fincanı Süt
    2 Kahve Fincanı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
    2 Çorba Kaşığı Margarin
    2 Adet Soğan
    250 gr Yağsız Kıyma
    4 Adet Domates
    4 Adet Sivri Biber


    Hazırlanışı


    Patlıcanları ateşte közleyin. Sonra kabuklarını soyun ve bir çatal yardımı ile ezin. Geniş bir tavada 3 çorba kaşığı margarini eritin. 3 kahve fincanı unu ilave edin. Pembeleşene dek kavurun. Sonra sütü azar azar ekleyin. 1-2 dakika çatalla ezilmiş patlıcanları¸ 2 kahve fincanı kaşar rendesini tavaya aktarın.
    Ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı margarini koyun. Küçük doğranmış soğanları pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ilave edin. 2-3 dakika sonra küçük doğranmış domatesleri¸ sivri biberleri¸ 3 kahve fincanıet suyunu ve tuzu ekleyin. 10 dakika sonra ateşten indirin. beğendinin üzerine kıymalı harcı koyup¸ servis yapın.

    Hünkar Beğendi



    Malzemeler

    500 gr Koyun Eti
    2 Çorba Kaşığı Tereyağı
    2 Adet Soğan
    1 Çorba Kaşığı Sirke
    2 Adet Domates
    2.5 Su Bardağı Sıcak Su
    5 Adet Patlıcan
    2 Çorba Kaşığı Tereyağı
    1.5 Çorba Kaşığı Un
    1.5 Su Bardağı Süt
    2 Çorba Kaşığı rende

    Hazırlanışı

    Tencereye etleri alıp¸ etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını¸ küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri¸ kekiği¸ sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek¸ etler yumuşayana dek pişirin.
    Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyle çok ince kıyın.
    Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları¸ tuzu¸ rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp¸ servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak¸ servis yapın.

    Mantı



    Malzemeler

    400 gr Mantı hamuru (250 g kıymadan hazırlanmış iç ile doldurulmuş)
    750 gr yoğurt sosu
    2 çorba kaşığı
    1 çay kaşığı kırmızıbiber

    Hazırlanışı

    Bir tencereye 8-10 su bardağı su koyun¸ 1 çorba kaşığı tuz katın. Suyu bir taşım kaynatın. Su kaynayınca mantıları 3-4 parti halinde¸ her defasında yaklaşık 2 su bardağı dolusu mantı olacak kadar¸ kaynar suya atıp¸ hafif diri kalacak biçimde 10-12 dakika haşlayın.Delikli kepçe ile sularını iyice süzdürerek bir kaba aktarın. Sıcak olarak bir kenarda bekletin.
    Yoğurt sosunu küçük bir tencereye koyun. Bu tencereyi rahatça alabilecek büyüklükte bir başka tencereye ise yarıya kadar kaynar su koyun. Yoğurt sosunun bulunduğu tencereyi¸ büyük olanın içine oturtup¸ ağır ateşte yoğurt sosunu ılındırın.
    Mantıları önceden ısıtılmış çukur tabaklara aktarın. Üzerlerine ılık yoğurt sosunu Pökün. Küçük bir sahanda kalan 2 çorba kaşığı margarini eritin. Yağ kızınca kırmızıbiberi ekleyip iyice karıştırın.
    Biberli yağı yoğurt sosunun üzerine gezdirip¸ mantıyı sıcak olarak servis yapın.


    Bademli ve Kaşar Peynirli Karışık Sebze



    Malzemeler

    800 gr Patates
    200 gr Bezelye
    1 Adet Soğan
    100 gr Jambon
    1 Adet Mozzarella ya da Dil Peyniri
    4 Adet Domates
    60 gr Badem
    Maydanoz
    Etsuyu
    Rendelenmiş Parmesan Peyniri Veya Eski Kaşar
    Tereyağı
    Tuz¸ Karabiber

    Hazırlanışı

    Bir tavaya koyduğunuz 20 gr (1 Çorba kaşığından biraz fazla) tereyağında¸ doğranmış soğanı öldürün. Bezelyeleri tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika karıştırarak pişirin Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Yağladığınız bir fırın tepsisinin dibine ilk patates katını dizin
    Üstüne bezelyelerin yarısını¸ dilimlenmiş mozzarelle ya da dil peynirinin yarısını¸ küp şeklinde doğranmış domates ve jambonun yarısını döşeyin.
    Tuz¸ karabiber ilave ettikten sonra ikinci patates katını dizin. Diğer malzemelerin kalanını da aynı sırayla koyup işlemi bitirin. Tüm yüzeyini 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz¸ ince dilimlenmiş badem ve 2 çorba kaşığı parmesan peyniri ya da eski kaşar rendesiyle kaplayın.
    Tüm malzemenin üstüne 4 kepçe etsuyu döktükten sonra kabı¸ önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına verin. 45 dakika sonra çıkarıp aynı kapta servis yapın.

    Sebzeli Haşlama Et



    Malzemeler

    1 Kg Koyun Eti (Kemikli Parça Et)
    3 Adet Havuç
    3 Adet Patates
    2 Adet Limon Suyu
    2 Yumurta Sarısı
    1 Demet Maydanoz
    3 Adet Soğan
    4-5 Su Bardağı Su
    Tuz ¸ Karabiber

    Hazırlanışı

    4-5 bardak suyu kaynatalım. Parçalanmış eti¸ kaynayan suya atıp¸ doğranmış havuç¸ patates ve iri doğranmış soğanı ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayalım. Kapağını kapatarak pişmeye bırakalım. Düdüklü tencerede yarım saat¸ çelik tencerede ise etler yumuşayana kadar pişirelim.
    Haşlamanın daha lezzetli olması için limon ve yumurta ile terbiye yapmak gerekir. Terbiye için¸ yumurta sarılarını biraz tuzla çırpalım. Üzerine limon suyunu ekleyelim. Yemeğin suyundan biraz alıp yaptığımız terbiyeye ekleyerek çırpmaya devam edelim. Sonra pişmiş yemeğin üzerine döküp karıştıralım. İnce ince kıyılmış maydanozu da tabaklara serpip haşlamamızı tatlandıralım.














  11. Pastırmalı Kuru Fasulye




    Malzemeler

    400 gr kuru fasulye
    125 gr pastırmadan hazırlanan pastırmalı-domatesli harç
    büke garni
    1-2 dal taze kekik
    1 kurutulmuş acı kırmızı biber

    Hazırlanışı

    Kuru fasulyeleri¸ diğer kuru baklagillerde olduğu gibi bir gece önceden ayıklayıp¸ ıslatın. Ertesi gün bir tencereye üzerini aşacak kadar soğuk su ilave ettikten sonra diriliğini kaybedinceye kadar yaklaşık 30 dakika haşlayın.
    Haşlanmış fasulyeleri süzdürüp¸ temiz bir tencereye aktarın. Üzerine pastırmalı domatesli harcı ekleyin. Dilerseniz büke garni¸ kurutulmuş acı kırmızı biber ya da 1-2 dal taze kekik ilave edip¸ ağır ateşte fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1¸5 saat pişirin. Arada gerekiyorsa sıcak tavuk ya da etsuyu ilave edin.
    Bu sürenin sonunda tencereyi ateşten alın. Büke garniyi¸ taze kekik ve kurutulmuş acı kırmızı biberi çıkartıp¸ atın. Pastırmalı kuru fasulyeyi önceden ısıtılmış tabaklarda¸ sıcak olarak servis yapın.




    Zeytinli Tavuk



    Malzemeler

    4 dilim tavuk biftek
    1 demet maydanoz
    Yarım su bardağı mısırözü yağı
    1 su bardağı biberli yeşil zeytin
    1 cay kasığı karabiber
    Tuz


    Hazırlanışı


    4 dilim tavuk bifteğini keskin bir bıçak yardımıyla şerit biçiminde doğrayın. Maydanozu ince kıyın.Tencereye yarım su bardağı mısırözü yağını döküp¸ kızdırın. Tavuk etlerini ve kıyılmış maydanozu tencereye alıp çevirerek kavurun¸ 1 su bardağı biberli yeşil zeytini halka halka doğrayın.
    Tencereye alın. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. İçine 1 cay kasığı karabiber ve tuzu ilave edin. 1-2 dakika bu şekilde karıştırın. Ocaktan alıp¸ sıcak servis yapın.
    Not : Tavuk bifteği kasabınıza hazırlatabileceğiniz gibi marketlerden hazır olarak ambalaj içinde de satın alabilirsiniz. Dilerseniz kemikli tavuk göğsünden fileto da çıkarabilirsiniz. Doldurulmuş yeşil zeytin yerine arzunuza göre siyah zeytin de kullanmanız mümkün.




    Alabalık Izgara




    Malzemeler

    4 adet büyük alabalık
    4 adet küçük domates
    12 adet defne yaprağı
    2 adet kırmızı soğan
    Roka

    Hazırlanışı

    Alabalığın karnını yarıp içini temizleyin. Bütün kılçığını çıkarın.
    Alabalık filetoların içine domates ve limon dilimleri ile defne yapraklarını yerleştirin.
    Alabalıkları yağlanmış tepsiye dizin. 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
    Yanında roka marul ve halka şeklinde doğranmış kırmızı soğan ile sıcak olarak servis yapın.




    Hanibana Köftesi





    MALZEMELER:
    1 kg köftelik kıyma
    3 soğan
    3 yeşil biber
    3 havuç
    2 domates
    1 büyük patates
    Yarım kg konserve bezelye
    Kızartmak için sıvıyağ
    1 yemek kaşığı yoğurt
    1 çay kaşığı karabiber
    2 çay kaşığı kimyon
    Yarım çay kaşığı yenibahar
    1 çay kaşığı kabartma tozu
    Yarım demet maydanoz
    2 yemek kaşığı salça
    Tuz

    YAPILIŞI:
    Soğanlardan 2 tanesini rendeleyin ve kıyma¸ yoğurt¸ karabiber¸ kimyon¸ yenibahar¸ tuz¸ kabartma tozunu da ekleyerekyoğurun.
    Sonra harcı iki eşit parçaya ayırın.Ayırdığınız birinci parçayı 9 eşit parçaya bölün. Bu küçük parçaları parmak kalınlığında ve iki parmak uzunluğunda olacak şekilde hazırlayın.Sonra iki ucu birleştirerek simit şeklini verin.
    İkiye böldüğünüz harcın diğer parçasından da bilye büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayın.
    Patatesi ve havuçları küp küp doğrayın.Kızartma tenceresine yağı koyup kızartın ve bir kenara alın. Aynı yağda sırayla önce bezelye sonra biberi kızartıp tüm sebzeleri karıştırın.
    Daha sonra yine aynı yağda simit ve bilye şekli verdiğiniz köfteleri kızartın.Sonra fırın tepsisine simit şeklindeki köftelerin ortasına bilye köfteleri yerleştirin.Tepsinin ortasına ise sebzeleri yayın.
    Kalan bir soğanı rendeleyip az miktar yağda kavurun.Salçayı ekleyip tekrar kavurun.İçine 2 su bardağı su dökerek sos kıvamına gelene kadar pişirin.
    Hazırladığınız sosu tepsideki yemeğin üzerine gezdirerek dökün.Domatesleri de halka şeklinde kesip köftelerin üzerine yerleştirin.200 dereceli fırında 15 dakika pişirin.





    Zeytinyağlı Yaprak Sarma



    Malzemeler

    500 gr asma yaprağı
    2 su bardağı dolmalık pirinç
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 soğan
    2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
    2 tatlı kaşığı kuşüzümü
    Tuz¸ karabiber¸ nane

    Hazırlanışı

    * Pirinci yıkayıp ılık suda ıslatın ve 30 dakika bekletin. Süzüp durulayın. Soğanı soyup kıyın.

    * Zeytinyağını tencereye alıp soğanı ekleyin. Biraz pembeleştirip süzülmüş pirinci ilave edin. 1-2 dakika kavurun. Fıstık¸ üzüm¸ tuz ve baharatı ilave edip karıştırın¸ ocaktan alın.

    * Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın.

    * Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip sigara şeklinde sarın. Tencereye dizip üzerine bir tabak kapatın. 2 su bardağı ılık su ilave edip ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.

    * Sarmaları servis tabağına alıp üzerine 1 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.




    Çoban Kebabı



    Malzemeler

    1 kg küçük doğranmış kuzu Kuşbaşı
    3 çorba kaşığı sıvıyağ
    20-25 arpacık soğan
    3 domates
    8-10 diş sarımsak
    4-5 dal dereotu
    3 patates
    2 su bardağı su
    Tuz¸ karabiber

    Hazırlanışı

    * Kuşbaşı etleri tencereye alıp suyunu salıncaya kadar arada bir karıştırarak pişirin. Arpacık soğanları ve sarımsakları soyun. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayın. Patatesleri soyun. Tavla zarı iriliğinde küp küp doğrayıp su dolu bir kapta bekletin.

    * Etler suyunu salınca yağ¸ sarımsak ve arpacık soğanları ilave edin. Etler suyunu çekinceye kadar pişirip domatesi ekleyin. Tuz¸ karabiber ilave edip karıştırın ve orta ateşte 5 dakika kadar pişirin.

    * Patatesleri ete ilave edip üzerine 2 bardak su ekleyin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Çoban kebabını servis tabaklarına paylaştırıp üzerine kıyılmış dereotu serpin. Sıcak olarak servis yapın.




















  12. Arnavut Ciğeri




    Malzemeler

    500 gr kuzu ciğeri
    1 çorba kaşığı un
    2 çay bardağı zeytinyağı
    Tuz Patates püresi için:
    1 kg patates
    15 gr tereyağı
    1 su bardağı süt
    2 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşarpeyniri
    Garnitür için:
    2 kırmızı soğan
    1 demet maydanoz
    1 çorba kaşığı sumak
    1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
    Tuz

    Hazırlanışı

    *Patates püresi için¸ patateslerin kabuklarını soyup dilimleyin. Tencereye alıp 1 litre su ekleyip haşlayın. Suyunu süzün. Tereyağı¸ süt ve kaşarpeyniri ekleyip püre halinde ezin.

    * Garnitür için¸ soğanların kabuklarını soyup piyaz şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayıp kıyın. Soğan¸ maydanoz¸ sumak¸ toz kırmızıbiber ve tuzu bir kapta harmanlayın.

    *Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Ciğerleri unlayıp eledikten sonra yağda 1-2 dakika kızartın ve yağını süzün. Servis tabağına önce patates püresini sonra da ciğeri yayın. Soğanlı garnitür ile sıcak olarak servis yapın.



    Salça soslu pırasa mücveri




    Malzemeler

    1 kg pırasa
    2 yumurta
    3-4 çorba kaşığı un
    3-4 çorba kaşığı rendelenmiş Beyazpeynir
    1 demet maydanoz
    Tuz¸ karabiber
    Kızartma için sıvıyağ
    Sos için:
    3 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 tatlı kaşığı un
    1 çorba kaşığı salça
    2 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    Tuz¸ karabiber

    Hazırlanışı

    * Pırasaları temizleyip küçük küçük doğrayın. Teflon tencereye alıp kısık ateşte kendi suyuyla pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Pırasalar soğuyunca 2 yumurta¸ un¸ beyazpeynir¸ maydanoz¸ tuz ve karabiberi ekleyip bir çatalla karıştırın. Maydanozları temizleyip kıyın.

    * Sıvıyağı bir tencerede kızdırın. Mücver malzemesinden bir çorba kaşığı kadar alıp kızgın yağa dökün. Kaşıkla hafifçe bastırarak yassılaştırın. Pembeleşinceye kadar arkalı önlü kızartıp kâğıt havlu üzerine alın. Tüm malzemeyi bu şekilde kızartın.

    * Sos için; sarımsakları temizleyip ezin. Küçük bir tavada sıvıyağı kızdırın. Unu ekleyip kavurun. Salça¸ sarımsak¸ şeker¸ tuz ve karabiberi tavaya ekleyip karıştırarak pişirin. Mücverleri servis tabağına alıp hazırladığınız sosla birlikte sıcak olarak servis yapın.



    Fırında kıymalı lahana



    Malzemeler

    • 1 küçük boy beyaz lahana
    • 250 gr kıyma
    • 2 soğan
    • 2 domates
    • 45 gr margarin
    • 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri
    • Tuz¸ karabiber
    Süsleme için:
    • Birkaç maydanoz yaprağı


    Hazırlanışı

    * Lahanayı yaprak yaprak ayırın ve sert kısımlarını kesin. Büyük bir tencerede bol miktarda suyu kaynatıp tuz ekleyin. Lahana yapraklarını tuzlu suda haşlayın. Süzgece alıp bekletin.

    * Soğanları soyup kıyın. Margarinin yarısını tavada eritip soğan ve kıymayı kavurun. Domatesleri soyup küp küp doğrayın ve kıymalı karışıma ilave edin. Tuz ve karabiber serpin.

    * Cam fırın kalıbını yağlayıp lahana yapraklarının yarısını kat kat yayın. Üzerine hazırladığınız kıymalı karışımı yayıp kalan yaprakları kat kat döşeyin. Üzerine peyniri serpin. Kalan margarini küçük küçük doğrayıp üzerine serpiş tirin. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadarını kalıbın kenarından ilave edip önceden ısıtılmış fırında 7-8 dakika pişirin. Dilimleyip maydanoz yapraklarıyla süsleyin ve sıcak olarak servis yapın.




    Tavuklu tas kebabı



    Malzemeler

    • 600 gr kuşbaşı tavuk göğüs eti
    • 2 çorba kaşığı soya sosu
    • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
    • 2 soğan
    • 2 diş sarımsak
    • 1 sivribiber
    • 2 çorba kaşığı un
    • 1 çay bardağı soyulmuş badem
    • 2 su bardağı tavuk suyu
    • 4 domates
    • 2 çorba kaşığı limon suyu
    • Tuz¸ karabiber¸ kırmızı tozbiber
    Süsleme için:
    • 2 su bardağı pirinçle hazırlanmış sade pilav

    Hazırlanışı

    * Yağı derin bir tavada kızdırıp tavuk etlerini kavurun ve kevgirle ayrı bir tabağa alın.

    * Soğan ve sivribiberi temizleyip doğrayın. Sarımsağı soyup ezin. Aynı tavada soğan¸ sarımsak ve biberi kavurun. Soya sosu¸ tozbiber ve unu ekleyip 5 dakika sote edin.

    * Domatesleri soyup doğrayın. Badem¸ tavuk suyu ve domatesi tavaya ekleyip pişirin. Su kaynayınca kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Tavuk eti¸ limon suyu¸ tuz ve karabiber ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sade pirinç pilavını büyükçe bir servis tabağına alıp tavuklu kebabı ortasına ilave edin. Sıcak olarak servis yapın.



    Zeytinyağlı Patlıcan Dolması



    Malzemeler

    1 kg patlıcan
    250 g pirinçten hazırlanmış zeytinyağlı dolma harcı
    1/2 çay k. tuz
    1/4 su bardağı zeytinyağı
    200 g konkase domates
    1/2 çay k. toz şeker
    1/2 su bardağı su

    Hazırlanışı

    Patlıcanları baş tarafından kesin. Dışta ince bir kabuk bırakarak¸ içini keskin bir akla çizerek kesin. İki avucunuzla ovalayarak¸ patlıcanın içini dışarı çıkartın. Birkaç santim boyunda bir kısmını kesip¸ kapak olarak kullanmak üzere bir kenara koyun. Oyulmuş patlıcanları yıkayıp¸ süzdürün.
    Dolma içini¸ kapak için bir boşluk bırakarak¸ patlıcanların içine doldurun. Üzerine kapağını geçirin¸ kürdanla kapağı tutturun.
    Tencerenin altına harcı hazırlarken ayırdığınız maydanoz¸ nane ve dereotu saplarını yerleştirin. Dolmaları tencereye dizin. Üzerine tuz¸ zeytinyağı¸şeker¸ domates ve suyunu ilave edip¸ yağlı kağıt örtün. Tencerenin kapağını örterek ağır işte 40-45 dakika pişirin.
    Tencereyi ateşten alın. Dolmaları¸ tencerenin içinde¸ kapağını açmadan¸ soğumaya bırakın. Dolmalar soğuyunca tencereden alıp¸ tabaklara aktarın. Patlıcan dolmasını soğuk olarak servis yapın.












  13. Tulumba Tatlısı





    Malzemeler

    1 çorba kaşığı tereyağı
    5 kahve fincanı su
    5 kahve fincanı un
    4 adet yumurta
    Bir tutam tuz
    Kızartmak için: Sıvıyağ
    Şerbeti için :
    2 su bardağı su
    500 gram tozşeker
    1 çorba kaşığı limon suyu

    Hazırlanışı

    Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için suyu tencereye alın. Tozşekeri ekleyin. Kaynayınca limon suyunu karıştırın. Biriki taşım daha kaynatın. Ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
    Tereyağı ve suyu tencereye alın. Su kaynayınca unu azar azar ilave edin. Karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp soğutun. Daha sonra yumurtaları ve bir tutam tuzu karışıma yedirin. Elinizle yoğurun. Sıkma torbasına doldurun. Sıvıyağı hafifçe kızdırın.
    Sıkma torbasındaki hamuru baş parmak kalınlığında yağa sıkın. Sallayarak kızartın. Soğuk şerbetin içine alın. 15 dakika bekletin. Servis

    tabağına alın.





    Şekerpare





    Malzemeler

    2 bardak süt
    1/2 bardak pudra şekeri
    3 çorba kaşığı margarin
    1 adet yumurta
    1/4 tatlı kaşığı karbonat
    2 bardak un
    15 adet badem
    1 1/2 bardak toz şeker
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    Tuz

    Hazırlanışı

    Bir tencereye toz şeker¸ 1 1/4 bardak su ve limon suyu koyarak kaynatın ve orta koyulukta şurup yapın ve soğumaya bırakın.

    Diğer taraftan başka bir tencereye¸ yumurta ile pudra şekerini koyarak telle iyice karıştırın sonra erimiş fakat soğuk haldeki margarin de ilave ederek telle 5 dakika daha karıştırın. Sonra bu karışıma tuz ile azar azar olmak üzere un ve karbonat da ilave edin ve bunları yoğurarak hamur haline getirin. Sonra elde edilen bu hamurdan¸ ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iki avuç içinde yuvarlayın üstlerini hafifçe bastırarak az yassılttıktan sonra¸ içi hafif yağlanmış bir fırın tepsisine bir parmak ara ile sıralayın¸ sonrada bu yassı hamurların ortasına parmak ile bastırarak ortalarına kabukları soyulmuş bademlerden birer tane oturtun.

    Tepsiye sıralanmış bu hamurları orta ısıdaki fırına koyarak¸ hamurların üstleri hafif pembeleşinceye kadar 40 dakika pişirin¸ sonrada hamurları tepsiden alarak hemen hazırladığımız soğuk şuruba ataın ve 1 saat sonra şekerpareleri tabağa alıp servis yapın.




    Saray Sarması



    Malzemeler

    1 Kg Baklavalık Un
    500 gr Buğday Nişastası
    4 Adet Yumurta
    5 Çay Kaşığı Tuz
    1¸5 Su Bardağı Su
    7 Su Bardağı Dövülmüş Fıstık
    1 Kg Tereyağı
    Şerbet için:
    8 Su Bardağı Şeker
    12 Su Bardağı Su

    Hazırlanışı

    Geniş bir kapta un¸ tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8 er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın.
    Açtığınız yufkanın üzerine dövülmüş fıstık serpin.
    Yufkayı oklavaya sararak¸ kenarlarından büzün.
    Büzdüğünüz yufkayı tepsiye dizin. Keskin bir bıçak yardımıyla 3 cm lik dilimler halinde kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Erittiğiniz tereyağını yufkaların üzerine dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek¸ boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 20 dakika pişirin.
    Şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu¸ şeker iyice eriyene dek kaynatın ve soğutun. Sonra sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlıyı soğuttuktan sonra servis yapın.




    Sakızlı Tavuk Göğsü




    Malzemeler

    2 Kahve Fincanı Pirinç Unu
    2 Kahve Fincanı Mısır Nişastası
    5 Su Bardağı Süt
    2 Su Bardağı Tozşeker
    1/2 Tavuk Göğsü
    1/2 Çay Kaşığı Tuz
    1 Çay Kaşığı Dövülmüş Sakız

    Hazırlanışı

    Tavuk etini haşlayıp lif lif didikleyin. Pirinç Unu¸ Nişasta¸ şeker ve sütü pişirdikten sonra 10 dakika mikserde çırpın. Çırpma işlemi bittikten sonra üzerine tavuk etini ilave edin. Bir kepçe tavuk suyu ile beraber sakızı da ekleyerek tahta kaşıkla döve döve çırpın.
    Hazırladığınız tavuk göğsünü ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi olur. Tavuk göğsünü yayvan bir tepsiye döküp soğuyunca üzerine tarçın serperek servis yapın.




    Keşkül




    Malzemeler

    1 çay bardağı hindistan cevizi
    1 su bardağı tuzsuz antepfıstığı
    1 su bardağı şeker
    1 tutam tuz
    1 su bardağı su
    1¸5 kahve fincanı pirinç unu
    2 su bardağı iç badem
    8 bardak süt
    1 fincan buğday nişastası

    Hazırlanışı

    Bademleri kaynar suya atın. 2-3 dakika kavurun. Kabukları soyup mikserden geçirin. Bir kaba koyun üstüne bir bardak süt döküp bademleri sütle ezin. Bademleri süzgeçten geçirin ki iyice ezilsin¸ sonra bir kenara bırakın. Tencereye sütün kalanını koyun. Bir tutam tuz ekleyip kaynatın. Ayrı bir kapta bir bardak su ile nişasta ve pirinç ununu karıştırarak ezin. Bu karışımı kanamakta olan süte katın. 10 dakika daha pişirin. Süt biraz koyulaşınca bademle şekeri ilave edin. Koyulaşıp kıvama gelince tabaklara boşaltın. Üzerini antepfıstığı ve hindistancevizi ile süsleyin.


    Güllaç



    Malzemeler

    6 bardak süt
    2 bardak toz şeker
    1 çay kaşığı vanilya
    6 yaprak güllaç
    1 bardak ceviziçi
    Gülsuyu
    Üstünü süslemek için badem ve nar taneleri

    Hazırlanışı

    Süt ile şekeri 10 dakika kaynatıp içine vanilyasını da attıktan sonra ocağın altını kapatın. Büyükçe bir tepsiye güllaç yapraklarından bir tanesini koyun. Üzerine kepçe ile sıcak sütten döküp 1-2 dakika bekleyin.
    Yumuşayan güllaç yaprağını tepsiden alıp güllaç yapacağınız kaba yerleştirin. Tekrar 2'nci 3'üncü yaprakları sütle ıslatıp sıralayın. 3'üncü kata dövülmüş cevizi serpiştirin. Tekrar diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayıp 6 kat güllacı üst üste koyun. Üstüne kalan sütü dökün 2 saat kadar bekletin. Güllaçların üstünü nar ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.




    Fırın Sütlaç



    Malzemeler

    1 tatlı kaşığı pirinç unu
    1 tatlı kaşığı nişasta
    yarım su bardağı pirinç
    1 su bardağı şeker
    8 su bardağı süt
    2.5 su bardağı su
    1 gram damla sakızı
    1 tatlı kaşığı tuz

    Hazırlanışı

    Pirinci ayıklayıp¸ yıkadıktan sonra bir büyük bardak suyla birlikte yumuşayana dek pişirin. Yedi bardak sütü¸ tuzu ve dövülmüş çam sakızını ocakta kaynatıp içine pirinci ilave edin. Pirinç ununu ve nişastayı kalan sütle ezin.

    Elde ettiğiniz harcı tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak süte katıp¸ on dakika kaynatın. Şekerini ekleyin. Karıştırıp¸ koyulaşana dek pişirdikten sonra sütlacı ısıya dayanıklı kaselere doldurun. Kaseleri içinde su bulunan bir tepsiye oturtup¸ üstleri kızarana dek pişirin.




    Cevizli Baklava




    Malzemeler

    3 su bardağı un

    1 paket kabartma tozu

    1 çay bardağı sıvıyağ

    1 çay bardağı yoğurt

    1 yumurta

    1 çay bardağı su

    1 su bardağı nişasta

    1 su bardağı pirinç unu

    250 gr tereyağı

    350 gr çekilmiş ceviz

    Şerbet için:
    5 su bardağı tozşeker

    3.5 su bardağı su

    Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    1 Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu¸ yoğurt¸ sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.

    2 Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgâhı unlayın¸ her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın.

    3 Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin.

    4 Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci gurup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci gurup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka gurubunu yayın. Baklava şeklinde dilimleyin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.

    5 Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.

    6 Şerbeti hazırlamak için; Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin.


    -ŞEFTEN:
    Baklavaya dair

    * Baklava yaparken başarılı olmanın ilk anahtarı taze ve kaliteli malzeme kullanmaktır.
    * Hamur bezelerini açarken tezgâhı ve ellerinizi sık sık unlamanız gerekiyor.
    * Şerbetin sıcak¸ baklavanın soğuk olması çok önemli.
    * İç malzeme olarak Antep fıstığı¸ fındık¸ susam da kullanabilirsiniz.
    * Kıvamında bir baklava piştikten sonra altın rengini almalı. Yediğinizde ağzınızda erimeli.

















 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri