Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Kurban Etini saklama , çözdürme ve pişirme aşamaları Bayram , ziyaretlerin , ikramların , aile ve dost larla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Kurban Etini saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları

    Sponsorlu Bağlantılar




    Kurban Etini saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları

    Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç. Sağlığınızdan olmamak istiyorsanız bayram günlerinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

    Kavurması, yahnisi, ızgarası, haşlaması derken Kurban Bayramı'nda kişi başına gerçekleşen et tüketimi, yılın diğer zamanlarına göre birkaç kat artıyor. Sağlığın korunması ve kilo kontrolü için uzmanlar etin saklama, çözdürme ve pişirme aşamaları konusunda uyarıyor.

    Bayram, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç. Özellikle Kurban Bayramı'nda, şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra; et tüketimi de artar. Bu nedenle bayram coşkusuyla yapılan ziyaretlere gölge düşürmemek için, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekir.

    Eti 1-2 gün mutlaka buzdolabında bekletin: Etler, yeni kesildiğinde "ölüm katılığı" adı verilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle, tüm bireyler, özellikle de mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında 24-48 saat beklettikten sonra yemeli. Kurban etleri, birer tüketimlik küçük miktarlar halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalı.

    Kalorifer üzerinde çözdürülen et hastalık yapıyor: Et, potansiyel riskli yani, kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir. Özellikle de büyük miktarlar halinde dolaba kaldırılan etler, çıkarılıp, buzdolabının sebzeliğin üzerindeki alt bölmesinde (dışarıda, kalorifer, soba üzerinde veya başka bir ısı kaynağı yakınında çözdürme, mikroorganizmaların üremesine sebep olabileceği için sağlık açısından tehlikelidir) çözdürülmesinden sonra asla tekrar dondurulmamalıdır.

    Eti az pişmiş sevenler, dikkat!: Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına sebep olabilir.

    Mangalın lezzetine aldanmayın: Etler pişirilirken, ızgara yapılırken dikkat edilmeli, ette kömürleşme ve yanma olmamalı. Ayrıca buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalı. Etli yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirme tercih edilmeli.

    Kronik hastalığınız varsa bayramı kendinize zehir etmeyin: Özellikle "tıbbî beslenme tedavisi" gören kişiler bayramda da diyetlerini bozmamalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, sakatatlardan veya aşırı tüketimden kaçınmalı.

    Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salatayla tüketilmesi, besin çeşitliliği sayesinde dengeli beslenme sağlar. Ayrıca domates, maydanoz, limon, biber vb. sebzeler C vitamini içerdiği için ette bulunan demirin emilimini artırır. *Memorial Hastanesi

    ***

    Bayramı evde geçirecekseniz bu önerileri dikkate alın

    Öncelikle güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Ana ve ara öğünlerinizi atlamadan az ve sık besin tüketmeye dikkat edin.

    Klasik kahvaltı tercih edenler için; tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta (haşlanmış, sebzeli menemen halinde veya peynirle omlet yapılmış), zeytin, aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biberler, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler, tüketilebilir. Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerir ve dengeli bir kahvaltıdır.

    Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrek veya müsli, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek vb. ürünler), aşırı miktarda olmayan meyve. Protein ve yağ kaynağı olarak ise orta yağlı süt, yoğurt, peynir çeşitleri veya yumurta (yumurta 1 tatlı kaşığı yağla ve otlarla omlet yapılabilir).

    Öğle yemeğinde; ızgara veya fırında hazırlanmış et yemekleri, salata veya az yağla domates ve soğan eklenerek pişirilmiş sebze yemeği veya salata (isterseniz sebze yemeğine veya salataya 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek seçilebilir. (Yemeğe veya salataya patates, havuç, bezelye, mısır eklediyseniz, karbonhidrat içeriği nedeniyle ekmek hakkınızı 1 dilim eksiltmenizi öneririz.)

    Akşam yemeğinde; etli sebze yemekleri, salata (sebze yemeğinde et olduğu için, içine ilave yağ koymayın, isterseniz sebze veya salatanıza 1 adet küçük patates, 1 adet orta boy havuç, 2 yemek kaşığı bezelye veya mısır ekleyebilirsiniz), salata, light yoğurt, ayran veya cacık, tam tahıllı ekmek (yemeğe veya salataya patates, havuç, bezelye, mısır eklediyseniz, karbonhidrat içeriği nedeniyle ekmek hakkınızı 1 dilim eksiltin lütfen). Bu menü, öğlen menüsü gibi, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineraller ve posayı yani tüm besin gruplarını yeterli miktarlarda içerdiği için dengeli bir öğün olacaktır.

    Ziyaretlerde sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin

    Misapirverlik ve bayramın geleneği şeker, çikolata, tatlı ve çay, kahve, kola gibi ikram amaçlı sunulan yiyecek ve içeceklerin tümünü kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır. Hamur tatlılarından eğer gerçekten yemek istiyorsanız, az az (günde 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde) tüketebilir, yanında da kan şekeri dengeniz açısından, biraz yoğurt, ayran, peynir, süt veya light dondurma tüketmeniz gerekir.

    Diğer tatlı ikramları geri çevrilip, meyve, bol süt az kahve içeren sütlü kahve, çok açık az sütlü çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca, yemekten 45 dk önce veya sonra içilmesi kuralına uygun davranılmadığında kırmızı ette bulunan demiri bağlayarak, emilimini engeller. Bu nedenle ortalama 2-2,5 lt su içmeye özen gösterilmeli, diğer sıvılar aşırı tüketilmemelidir.

    Fiziksel aktivitelerin bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını artırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapılmalıdır


    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. 2018 Dekoratif Saklama kapları, Değişik saklama kapları, Birbirinden güzel saklama kaplar
  3. Mangalda Beyaz Et Pişirme Yöntemleri nelerdir, Beyaz et pişirme tarifi
  4. Kurban nedir, Kurban ne demek, Kurban anlamı
  5. Kurban Nedir? Kurbanın Hükmü Nedir? Niçin Kurban Kesilir? Kimler Kurban Kesmelidir? Hangi
  6. Paylaş Facebook Twitter Google


  7. Sponsorlu Bağlantılar

 

 
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
akrostiş şiirmektup örnekleri